udowodnij tożsamość
Kalla: | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| − |
| ctgx |
| 1+cosx | | sin2x | | sinx | |
| | 1−cosx | |
Z prawej strony wyszło mi |
| |
| | sin2x | |
więc chyba coś nie tak...
14 sty 21:37
Dominik: | 1 − cosx | | 1 − cosx | | 1 − cosx | |
| = |
| = |
| = |
| sin2x | | 1 − cos2x | | (1 − cosx)(1 + cosx) | |
14 sty 21:41
PW: Bardzo dobrze, na ogół trzeba przekształcać stronę "bardziej paskudną".
Podpowiadam co dalej:
sin2x=1−cos2x.
Pamiętaj o założeniach (dziedzina równania).
14 sty 21:41
camus: | sin2 x | |
| = 1−sinx ctgx |
| 1+ cos x | |
| 1−cos2x | | cos x | |
| = 1 − sinx |
| |
| 1+cos x | | sin x | |
| (1−cos x)(1+ cosx) | |
| = 1 − cos x |
| 1+cos x | |
1− cos x = 1 − cos x
14 sty 21:41
Kalla: dzięki
14 sty 21:58