Równania wielomianowe w wartością bezwzględną
Bajka: Rozwiąż równanie wielomianowe:
x3−7x=|4x2−10|
14 sty 21:31
Annie: Rozpisujemy to na dwa przypadki.
1) 4x2−10≥0
4x2≥10
x2≥2,5
dla tego przedziału opuszczamy moduł bez zmiany znaku
x3−7x=4x2−10
x3−4x2−7x+10=0
Szukam miejsc zerowych. 1 jest jednym z nich. Pozostałych szukam używając schematu Hornera
(cięzko mi go tu przedstawić).
(x2−3x−10)(x−1)=0
liczę Δ i mam dwa pozostałe pierwiastki. Sprawdzam czy spełniają zależność x2≥2,5
2) tu postępuję analogicznie do 1, tyle ze przy opuszczaniu modułu zmiana znaku.
14 sty 21:47
Bajka: Wielkie dzięki
15 sty 17:50