wyznacz ekstremum i przedziały monotoniczności
ja: wyznacz ekstremum i przedziały monotoniczności
f(x)= x3−30x2+225x
14 sty 21:31
Janek191:
f(x) = x3 − 30 x2 + 225 x
więc
f ' (x) = 3 x2 − 60 x + 225
Δ = ( −60)2 − 4*3*225 = 3 600 − 2 700 = 900
p {Δ} = 30
x1 = ( 60 − 30)/6 = 5
x2 = ( 60 + 30) /6 = 15
a = 3 > 0 zatem dla x ∊ ( − ∞; 5 ) ∪ ( 15; +∞ ) jest f '( x) > 0 ,
a dla x ∊ ( 5; 15 ) jest f '(x) < 0
czyli funkcja f rośnie w ( − ∞; 5) ∪ ( 15; +∞ ) , a maleje w (5; 15 )
Dla x1 = 5 funkcja osiąga maksimum lokalne, a dla x2 = 15 funkcja osiąga
minimum lokalne.
15 sty 11:50