wielomiany
Monika: √92+32−2≥9−3x
14 sty 21:21
Monika: √9x+3x−2≥9−3x
14 sty 21:21
Monika: t=3x
P{t2+t−2}≥9−t |2
t2+t−2≥81−18t+t2
19t≥83
t≥83/19
14 sty 21:31
Monika: proszę o jakieś wskazówki!
14 sty 21:42
Monika: pomocy
14 sty 22:04
Monika:
14 sty 22:11
Monika: cczy ktoś mi napisze jak to rozwiązać
14 sty 22:21
Monika:
14 sty 22:25
Monika: czy poprawne jest takie rozwiązanie:
√9x+3x−2≥0
9x+3x−2≥0
t2+t−2≥0
(t−1)(t+2)≥0
t=1 t=−2 t>0
t∊(−∞,−2)(1,∞)
t(1,∞)
3x>1
x>0
14 sty 22:29
jikA:
Źle.
1
o
Dla 9 − 3
x < 0 ⇒ x > 2 mamy rozwiązanie.
2
o
Dla 9 − 3
x ≥ 0 podnosimy obustronnie do kwadratu.
√9x + 3x − 2 ≥ 9 − 3
x /
2
9
x + 3
x − 2 ≥ 81 − 18 * 3
x + 9
x
19 * 3
x ≥ 83
| | 83 | | 81 | |
3x ≥ |
| ⇒ x ≥ log3( |
| ) |
| | 19 | | 19 | |
| | 81 | | 81 | |
1o ∪ 2o ⇒ x > 2 ∨ x ≥ log3( |
| ) ⇒ x ∊ [log3( |
| ) ; ∞) |
| | 19 | | 19 | |
Trzeba jeszcze rozwiązanie sprawdzić z dziedziną.
14 sty 23:05
jikA:
W 2
o nie brałem pod uwagę że x < 2.
| | 81 | | 81 | |
x ≥ log3( |
| ) ∧ x < 2 ⇒ x ∊ [log3( |
| ) ; 2) |
| | 19 | | 19 | |
| | 81 | | 81 | |
1o ∪ 2o ⇒ x ∊ [log3( |
| ) ; 2) ∨ x ∊ [2 ; ∞) ⇒ x ∊[log3( |
| ) ; ∞) |
| | 19 | | 19 | |
14 sty 23:08