Trygonometria
Amator: U{2cos
2α−1}{1−2sin
2α)=?
Musze uproscić do najprostszej postaci , proszę o pomoc jak zacząć
14 sty 20:56
Eta:
=1
14 sty 20:58
Amator: dobra tylko jak do tego doszedłeś/łaś ?
14 sty 20:59
Dominik: sin2α + cos2α = 1
14 sty 21:13
Eta:
cos2α= 2cos
2α−1= 1−2sin
2α
14 sty 21:15
Amator: a skąd wiemy że cos2α=2cos2−1=1−2sin2α
z jakiej zaleznosci to wynika ?
14 sty 21:30
Amator: up
14 sty 21:43
Dominik: taki wzor jest nawet w tablicach maturalnych, ale jesli bardzo cie to ciekawi to mozna go latwo
wyprowadzic z wzoru cos(α + β) = cosαcosβ − sinαsinβ
cos(2α) = cos(α + α) = cosαcosα − sinαsinα = cos2α − sin2α
kolejne przeksztalcenie z 1 trygonometrycznej, czyli sin2α + cos2α = 1
cos2α = 1 − sin2α
cos2α − sin2α = 1 − sin2α − sin2α = 1 − 2sin2α
14 sty 21:47
Eta:
14 sty 22:02