.
asdf: granice funkcji
Posiada ktoś zbiór zadań z granic funkcji z odpowiedziami?
14 sty 20:56
Bobek: Google.pl
14 sty 20:59
asdf: co to za strona?
14 sty 21:04
Amaz:
Ja mam.
14 sty 21:13
asdf:
lim
x → 0 (cosx)
1/x = [1
∞]
lim
x → 0 (1+cosx−1)
1/x =
lim
x → 0 [(1+cosx−1)
1/(cosx−1)]{cosx−1/x} =
lim
x → 0 [(1+cosx−1)
1/(cosx−1)]{−(1−cosx)/x} =
lim
x → 0 [(1+cosx−1)
1/(cosx−1)]{−(1−cosx)*x/x*x} =
lim
x → 0 [(1+cosx−1)
1/(cosx−1)]{−
(1−cosx)*x/
x2} =
lim
x → 0 n[(1+cosx−1)1/(cosx−1)]{−
(1−cosx)*x/
x2} =
=
e−1/2*0 = 1
dobrze?
14 sty 21:16
asdf: @Amaz
mógłbyś podrzucić?
14 sty 21:16
Amaz:
Ok. Zaraz wrzuce na jakiś serwer, to tylko 3mb.
14 sty 21:18
14 sty 21:19
Amaz:
Napisz jak pobrałeś, a potem niech jakiś admin zedytuje tego posta, ponieważ nie można
umieszczać takich pdfów w necie.
14 sty 21:21
asdf: Dziękuję.
14 sty 21:23
asdf: Sprawdzisz te zadanie?
14 sty 21:24
Amaz:
asdf ten przykład co napisałeś jest bardzo oczywisty i moim zdaniem pierwsza linijka jest
wystarczająca.
14 sty 21:27
asdf: a taie zadanie:
(5+2√6)x + (5−2√6)x = 10
log5+2√6(5+2√6)x + log5+2√6(5−2√6)x = 10
log5+2√6( (5+2√6)(5−2√6)x) = 10
x * log5+2√6(25−4*6) = 10
x* log5+2√61 = 10
x*0 = 10
....jak to rozwiązać?
14 sty 21:31
Amaz:
No to łatwe. Musisz zauważyć, że (5+2√6)(5−2√6) = 1, zatem są to liczby odwrotne. Wtedy
robisz podstawienie:
a = 5+2√6 oraz 1a = 5−2√6, wtedy:
ax + (1a)x = 10 /* ax
a2x − 10ax + 1 = 0, kolejne podstawienie: ax = t
t2−10t+1 = 0
Delta = 96, √Delta = 4√6
t1 = 5 − 2√6, t2 = 5 + 2√6
A dalej poradź sobie sam.
14 sty 21:43
asdf: dzieki, zrobiłem.
14 sty 21:45
asdf: co robię źle?:
| | √1−cosx | | 0 | |
limx→0 |
| = [ |
| ] |
| | sinx | | 0 | |
| | √(1−cosx)(1+cosx) | |
limx→0 |
| = |
| | sinx√1+cosx | |
| | √(1−cos2x) | |
limx→0 |
| = |
| | sinx√1+cosx | |
| | √sin2x | |
limx→0 |
| = |
| | sinx√1+cosx | |
| | |sinx| | |
limx→0 |
| = |
| | sinx√1+cosx | |
i teraz trzeba rozpatrzyć obustronne granice? (bo jest wartość bezwzględna?)
dla x→0
−:
| | −sinx | | −1 | |
limx→0 |
| = |
| |
| | sinx√1+cosx | | √2 | |
dla x→0
+
| | +sinx | | 1 | |
limx→0 |
| = |
| |
| | sinx√1+cosx | | √2 | |
tak?
14 sty 22:55
Mila: dobrze.22:55
14 sty 23:02
asdf: dzięki, a takie coś:
limx−>1 (1−x)tg(πx/2):
zmienna (juz bez wyprowadzania):
y→0; x = 1−y
limy−>0 (1−(1−y))tg(π(1−y)/2) =
limy−>0 (y)tg(π(1−y)/2) =
limy−>0 (y)tg(π−πy)/2) =
limy−>0 (y)tg(π/2−πy/2)) =
limy−>0 (y)ctg(πy/2) =
limy−>0 (1+y−1))1/(y−1)(y−1) / ctg(πy/2) =
limy−>0 (1+y−1))1/(y−1)(y−1)sin(πy/2) / cos(πy/2) =
e−1*0/1 = e0 = 1
co mam źle?
14 sty 23:07
Mila: | | π | | π | | π | | π | |
tg |
| x=ctg( |
| − |
| x)=ctg[ |
| (1−x)] |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
skorzystaj z tego
14 sty 23:23
Mila:

| | π | | π | | π | | π | |
tg |
| x=ctg( |
| − |
| x)=ctg[ |
| (1−x)] |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
skorzystaj z tego
14 sty 23:26
Krzysiek: i nie możesz skorzystać z liczby 'e' przecież nie jest spełnione założenie...
(1+an )1/an →e pod warunkiem,że an→0
a tutaj tak nie jest...
14 sty 23:38
asdf: Dziękuję za odpowiedzi. Próbuję dostosować się do Waszych wskazówek, ale coś mi to opornie
idzie

Dlaczego nie mogę zastosować wzoru? przecież jest:
(1+
y−1)
1/(y−1)
y→0
14 sty 23:47
asdf: Mam kolejne zadanie typu: hardkor na dobranoc
| | 3√x−1 + √x−1 | |
limx→1 |
| |
| | 4√x−1 | |
jak to rozbroić?
próbowałem rozłożyć na czynniki, ale nie wychodzi..
15 sty 00:15
asdf: .
15 sty 00:56
jikA:
Można zrobić tak
| | 4√x − 1[(x − 1)1/12 + (x − 1)1/4] | |
limx → 1 |
| = |
| | 4√x − 1 | |
lim
x → 1 [(x − 1)
1/12 + (x − 1)
1/4]} = 0 + 0 = 0
Podstawienie x − 1 = t
12
| | t4 + t6 | | t3(t + t3) | |
limt → 0 |
| = limt → 0 |
| = limt → 0 (t + t3) = 0 + |
| | t3 | | t3 | |
0 = 0
15 sty 01:06
Basiek: de l'Hospitalem to?
15 sty 01:07
asdf: dzięki
@Basie
niestety − bez "delopitala"
15 sty 01:13
Basiek: Czemuż to?
15 sty 01:14
asdf: napisz podanie do wykładowcy.
15 sty 01:15
Basiek: Zabronił Wam użyć 'Delopitala'?

Złoczyńca!
15 sty 01:16
asdf: zabronił
15 sty 01:20
Basiek: Dziwacznie.
Dobra, zaraz zwrócę całą mą 'wiedzę', ale idę się uczyć. Za chwilę wstaję na egzamin....
15 sty 01:21
jikA:
Tutaj nie ma potrzeby de l'Hospitalem bo byśmy w nieskończoność mogli to liczyć.
15 sty 01:21
asdf: chyba nie tylko ty masz egzamin...ja w tym tygodniu mam jeszcze 1 kolokwium, 2 zaliczenia
15 sty 01:27
Basiek: Aaaa tam, kolokwia to mam jeszcze 2. W tym tygodniu prócz tego egzaminu.

W przyszłym tygodniu cudem tylko jeden egzamin i jeden kolos (prawdopodobieństwo, macierze,
funkcje dwóch zmiennych), żeby za 2 tygodnie rozpocząć 'maraton': kolosa zaliczeniowy z całego
semestru z dwóch przedmiotów zaraz po sobie....
Ciężki to okres dla każdego studenta.

Sesja is coming, brave yourself.
15 sty 01:32
asdf: do boju!
15 sty 01:36
Basiek: Jutro... to jest dziś będzie ciężko.

To niesamowite, jakich GŁUPOT człowiek musi się nauczyć.
15 sty 01:37
asdf: dobrze, ze tych glupot nie bedzie trzeba pamietac za 5 lat
15 sty 01:50
Basiek: No nie wiem...

Te artykuły chyba będą mnie prześladować wieczność całą... straszne to.
15 sty 01:53
asdf: Zapomnisz...a teraz spać!...ja wziąłem tabletke i w kime

Dobranoc!
15 sty 01:54
Basiek: Branoc, branoc...
15 sty 01:55