Indukcja matematyczna - problem z tezą
Rozczochrana: Założenie:
| | n2 (n+1)2 | |
13 + 23 + ... + n3 = |
| |
| | 4 | |
Teza:
| | (n+1)2 [(n+1)+1]2 | |
13 + 23 + ... + n3 + (n=1)3 = |
| |
| | 4 | |
Mam problem z tezą. Nie jestem pewna, czy powinna wyglądać tak jak to zapisałam wyżej, ponieważ
w takim wypadku dowód zupełnie mi nie wychodzi.
14 sty 20:45
Rafał P.:
Ściślej mówiąc (n+1)3 po lewej stronie i jest teza w porządku.
14 sty 20:48
Rozczochrana: Że tak powiem, literówka. Dziękuję.
14 sty 20:49