wielomiany
Moli989: Witam

Potrzebuję pomocy z następującym zadaniem:
Dla jakich wartości parametru a pierwiastki x
1, x
2, x
3, x
4 równania x
5 + 5x
3 ax
2
−40x+64 = 0 spełniają warunki x
2 = −2x
1, x
3=4x
1, x
4 = −8x
1 ? Wyznacz wszystkie
pierwiastki równania.
Z góry dziękuję
14 sty 20:42
Mila: popraw zapis wielomianu:
14 sty 20:54
Moli989: x4+ 5x3 +ax2 −40x +64 = 0
14 sty 20:57
Mila: (x−x1)(x+2x1)(x−4x1)(x+8x1)=x4+ 5x3 +ax2 −40x +64
dla wygody w pisaniu ozn. x1=p
(x−p)(x+2p)(x−4p)((x+8p)=x4+5px3−30p2x2−40p3x+64p4
x4+5px3−30p2x2−40p3x+64p4=x4+ 5x3 +ax2 −40x +64
64p4=64⇔p4=1⇔p=1 lub p=−1
dla x1=1
w(x)=x4+ 5x3 −30x2 −40x +64=(x−1)(x−4)(x+2)(x+8) zgodne warunki
sprawdź dla x1=−1
14 sty 21:27