:)
:) : Wyznaczyć asymptoty oraz dziedzinę danej funkcji
f(x) = x2e−x
14 sty 20:42
:) :
14 sty 22:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
krok 1:
dziedzina funkcji wynosi to .....
krok 2:
umiemy liczyć granice? tak?
no to liczymy w + i −
∞
wychodzą i tu i tu wartości skończone? to super ... masz asymptoty poziome
gdzieś wyszła granica niewłaściwa? no trudno w takim razie
krok 3
sprawdzamy czy nie ma asymptoty ukośnej (pamiętasz jak się to sprawdza? no to do dziela)
w czym problem

jeżeli obliczenia Ci się nie zgadzają ... to podaj nam je, sprawdzimy
14 sty 22:49
:) : dziedzina to x∊R ?
14 sty 22:52
:) : tzn. że mam policzyć
lim x→
∞ ∞x
2e
−x
14 sty 22:59
:) : 2 razy mi się kliknęło ∞
14 sty 23:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak ... m.in.
14 sty 23:00
:) : i lim x→−∞ x2e−x ?
14 sty 23:01
:) : | | x2 | |
lim x→∞ x2e−x = lim x→∞ |
| dalej z de l'Hospitala wychodzi mi 0 |
| | ex | |
lim x→−
∞ x
2e
−x a jak to policzyć? jakaś wskazówka?
14 sty 23:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
brak symbolu nieoznaczonego .. masz [−∞]*[+∞] = −∞ ... czyli brak poziomej z lewej strony ...
tu sprawdzasz czy nie ma ukośnej (nie będzie)
14 sty 23:08
:) :
n=limx→
∞ f(x)−x
war. kon. lim x→
∞ [f(x) − (mx+n)] = 0
y = mx + n
z tego ?
14 sty 23:12
:) : czyli mamy asymptotę poziomą prawostronną y=0

?
14 sty 23:17
:) :
14 sty 23:26
Artur z miasta Neptuna:
Najpierw policz m ... Jezeli m nie wyjdzie skonczna to brak ukosnej
14 sty 23:49
:) : m = 0 to już znaczy że nie ma asymptoty ukośnej tak?
15 sty 00:16