prosze o sprawdzenie i pomoc/fizyka:calki i pochodne
zakrecona: proszę o sprawdzenie równan z pochodnej i całek z fizyki:
A.Polozenie r(t) dane jest zaleznoscia, wyznacz predkosc v(t) oraz przyszpiesznie a(t)
1) r(t)=3sin(1+πt) i + 4e
−3t+1 j + (2t
3−1) k
v(t)= 3πcos (1+πt) i −12e
−3t+1 j +6t
2 k
a(t)=− 3π
2sin(1+πt) i + 36e
−3t+1 j +12t k
2) r(t)=3tsinπt i + 4e
−3t+1 j + (2t
3−1) k
v(t)=(3sinπt+3πtcosπt) i − 12e
−3t+1 j + 6t
2 k
a(t)=(6πcosπt−3π
2t
2sinπt) i +36e
−3t+1 j +12t k
3) r(t)=(2t+3t
2) i + 3sin(3t−1) j + 3e
2t2+1 k
v(t)=(2+6t) i + 9 cos(3t−1) j +12e
2t2+1 k
a(t)=6 i −27sin(3t−1) j + 48
2t2+1 k
wyznacz predkosc v(t) oraz przyszpiesznie a(t)
B. Polozenie a(t) dane jest zaleznoscia:
1) a(t)=2t i + cos2t j + 8e
2t k
v(t)=t
2 i +
12sin2t j + 4e
2t k
r(t)=
13t
3 i −
14cos2t j + 2e
2t k
2) a(t)= (5t+1) i + 3e
2t j − 2sinπt k
v(t)=
52t
2 +t i +
32e
2t j +
2πcosπt j
r(t)=(
56t
3+
12t
2 i +
34t
2e
2t j +
2π2sinπt k
3) a(t)=(5t+2) i + 3e
2t j − 2sin(πt−
π4)k
v(t)=(
52t
2 +2t) i +
32e
2t j +
2πcos(πt
π4)k
r(t)= (
56t
3 + t
2) i +
34e
2t j +
2π2sin(πt
π4)k
Wyznacz predkosc v(t) oraz r(t).
π to oczywiscie PI.
Mam to pojutrze oddac a jestem cienka akurat w te klocki.Wiec ladnie prosze o sprawdzenie bo
mnie to meczy a szczegolnie koncowka calek z 2 i 3 przykladu. Dodatkowo w 3 przykladzie dany
jest wersor j=2e oraz k=5.
I mam tez z tym problem.Po prostu nie wiem jak dodac.to zapewne latwe ale nie wiem

pomozcie i sprawdzcie
ps.mam nadzieje ze nie porobilam tez bledow wpisujac rownanie bo duzo tego bylo