Trygonometria
Janek: Oblicz sin(x+β)
sinx = −√3/2
cosβ = √2/2
ktoś mi pomoże wyznaczyć tutaj sin β? coś dziwnie wszystko jest tutaj podane...
14 sty 20:29
Janek: ojej, nie sinβ, ale cosα jakby mi ktoś wyznaczył... wkurza mnie ten znak −
14 sty 20:32
Ajtek:
Jedynkę trygonometryczną znasz?
14 sty 20:33
krystek: sin2α+cos2β=1
Wykorzystaj do obliczenia drugiej funkcji
14 sty 20:34
krystek: Ups sin2α+cos2α=1
14 sty 20:35
Dominik: | | 5 | | π | |
α = − |
| π + 2kπ ∨ α = − |
| + 2kπ, gdzie k∊ℂ |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | π | |
β = − |
| + 2kπ ∨ β = |
| + 2kπ, gdzie k∊ℂ |
| | 4 | | 4 | |
14 sty 20:36
krystek: @Dominiku ma być licz sin(α+β)=
14 sty 20:40
Janek: cos x = 1/2 lub −1/2 wyszło, to który mam wybrać? : D
14 sty 20:48
Dominik: aj. no to racja, z jedynki i rozpisujemy sin(α + β)
14 sty 20:48
Dominik: sinx < 0 ⇒ x∊(π, 2π)
| | 3 | |
dla x∊(π, |
| π) cosx < 0 |
| | 2 | |
| | 3 | |
dla x∊( |
| π, 2π) cosx > 0 |
| | 2 | |
czyli 2 przypadki? krystek?
14 sty 20:52
Janek: aa, zapomniałem dodać, że x i β zawiera się w przedziale od 270 stopni do 360
14 sty 20:57
Janek: czyli jak by wyszło...
sin(x+b) ?
14 sty 21:00
Janek: Kurczę, bo nadal nie rozumiem... w końcu jak będzie wyglądał ten przykład...? sin(x+b) ? wynik
14 sty 21:07
Dominik: (270o, 360o) jaka to cwiartka? jaki znak ma cosinus kata z tego przedzialu? na pewno miales
to na lekcji.
14 sty 21:11
Janek: tak, cosinus ma +, a sinus −, podstawiam wszystko i wychodzi mi błąd... powinno wyjść
−√2−√6/4
14 sty 21:16
Janek: oczywiscie wyjdzie (−√2−√6)/4, wyzej blad; d
14 sty 21:17
Dominik: zapisz obliczenia
14 sty 21:18
Janek: sinxcosb + sinbcosl = √3/2 * √2/2 −√2/2 * −1/2 = √6/4 + √2/4
14 sty 21:22
Dominik: | | √3 | | √3 | |
przeciez sinx = − |
| , a nie |
| |
| | 2 | | 2 | |
14 sty 21:24
Janek: ale to jest ostatnia ćwiartka, więc jest znak −, a − i − daje +
14 sty 21:25
Dominik: | | 3 | |
wiec uwazasz ze sinx > 0 dla x∊( |
| π, 2π}? |
| | 2 | |
14 sty 21:28
Janek: nie, jest minus, ale przecież mamy tutaj dane, że sinx = −√3/2, tak? a to jest Iv ćwiartka,
więc jest minus, a więc minus i minus daje plus, racja?
14 sty 21:29
Dominik: | | √3 | |
nic nie zmieniasz. sinx = − |
| i tyle. zreszta to nawet pasuje do IV cwiartki, bo sinx < |
| | 2 | |
0.
14 sty 21:33
Janek: a jakbym miał sinx = √3/2 to by był znak − ?
14 sty 21:34
Dominik: | | √3 | | 3 | |
gdybys mial sinx = |
| i jednoczesnie podane w tresci zadania, ze x∊( |
| π, 2π) to w |
| | 2 | | 2 | |
tresci bylby blad.
14 sty 21:35
Janek: aaa, to już rozumiem! no dobra, a w tym przykładzie w końcu jak będzie w ogóle wyglądał cos x?
1/2 czy −1/2 ? bo juz nie wiem tego...
14 sty 21:36
Janek: 1/2, zgadza się?
14 sty 21:36
Dominik: tak
14 sty 21:38
Janek: i wszystko się zgadza, dzięki wielkie!
14 sty 21:39