sinn x | ||
∫ | = | |
cosm x |
sinn+1x | n − m + 2 | sinn x | ||||
= | − | ∫ | ,m≠1 | |||
(m − 1)cosm − 1x | m − 1 | cosm − 2x |
sin3 x | sinx(1−cos2 x) | ||
= | |||
cos8 x | cos8 x |
x | ||
a jak się nie ma pomysłu to i pewnie podstawienie uniwersalne da radę: t=tg | ||
2 |
sinn x | ||
∫ | dx = | |
cosm x |
sinn −1x | n − 1 | sinn−2x | ||||
= − | + | ∫ | dx , dla m≠1 | |||
(n − m)cosm − 1x | n − m | cosmx |
sinx*sin2x | sinx*(1−cos2x) | |||
∫ | dx=∫ | dx= [cosx=t; −sinxdx=dt] | ||
cos8x | cos8x |
1−t2 | −1 | 1 | ||||
=−∫ | dt=−∫(t−8−t−6)dt=−( | t−7+ | t−5)= | |||
t8 | 7 | 5 |
1 | 1 | |||
= | − | +C | ||
7cos7x | 5cos5x |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |