Rafał P.:
| | √2 | |
Funkcja sinus dla |
| przyjmuje dwa argumenty w okresie 2π. |
| | 2 | |
| | √2 | |
Jak sobie popatrzysz na takie dwie funkcje f(x) = sin x i g(x) = |
| w każdym okresie 2π |
| | 2 | |
sinusa będzie funkcja g(x) oraz f(x) miała dwa wspólne punkty. Dlatego jest znak lub.
To tak samo jak na przykład mamy równanie :
x
2 = 4
Przyjmujemy, że f(x) = x
2 oraz g(x) = 4, rysując obie funkcje w tym samym układzie też mam dwa
punkty wspólne.
Rozwiązaniem jest x = 2 lub x = −2
Gdybym napisał x = 2 i x = −2 otrzymałbym zbiór pusty a tego byśmy nie chcieli.