wektory
ja: Nie mam pomysłu jak się za to zabrać oprócz tego że policzyłem iloczyn skalarny u i v więc
prosilbym o pomoc

Niech wektory u
→ i v
→ o długościach |u
→ |=1 i |v
→| tworzą kąt =120
o .
Oblicz cosinusa kąta ∡(2u
→ −v
→ , 2u
→ +3v
→)
14 sty 20:18
ja: |v→ |= 2
14 sty 20:19
Nienor: |v|=1 też?
14 sty 20:25
ja: nie nie
|u→ |= 1
|v→ | = 2
zapomniałem dopisać poprostu długość v w zadaniu
14 sty 20:27
Nienor: (2u−v)◯(2u+3v)=4u2−2v◯u+6v◯u−3v2=4|u|−3|v|+4v◯u
14 sty 21:12
ja: ZAjebiściee! Dzięki wielkie !
14 sty 21:15
ja: a jak rozbijąc długości tych wektórów bo dalej mi zostaje
|2u−v||2u+3v| cosα
14 sty 21:22
ja: to będzie 2|u|− |v| do tej pierwszej długości ?
14 sty 21:23
Mila: nie będzie tak, jak napisałeś o 21:23
(2u−v)o(2u−v)=|2u−v|2
(2u+3v)o(2u+3v)=|2u+3v|2
14 sty 22:54
ja: Masz racje sprawdziłem sobie to później i mi wychodził fałsz ale wciąż nie mogłem znaleźć
żadnego patentu. Dzięki wielkie
14 sty 23:10
Nienor: Nie bardzo rozumiem z czym masz problem. Jak mnożysz skalarnie dwa wektory zbudowane z innych
wektorów, to robisz coś podobnego do przemnażania dwóch naiwsów, z tym, że każde takie
mnożenie to iloczyn skalarny:
(a+b)◯(c+d)=a◯c+a◯d+b◯c+b◯d, z tym, że a◯a=a2=|a|2
15 sty 09:39