dziedzina funkcji
kosmita: Witam.
Jak rozwiazywać takie przykłady ? Jest to gdzieś wytłumaczone na tej stronie ?

Mam tutaj
określić ddziedzinę funkcji.
y=−3x
2+7x−8
y=
2x−3x2+1
14 sty 20:14
kosmita: o kurczę coś nie wyszło tam w tym 2 przykładize jest
w liczniku : 2x−3
w mianowniku : x2+1
14 sty 20:14
Mateusz:
1) Df=R
2) x+1≠0 bo nie dzielimy prez zero a wiec x≠−1 czyli Df=R/{−1}
14 sty 20:43
Mateusz:
aa nie popatrzyłem na poprawke w takim razie x2−1=(x+1)(x−1)≠0 <=> x≠1 i x≠−1 a zatem
Df= R/{−1,1}
14 sty 20:45