Geom. Analityczna w R^3: Dla jakich wartości parametru λ ∊ R równoległobok ABCD
James: Mam problem z następującym zadaniem:
Dla jakich wartości parametru λ ∊ R równoległobok ABCD o środku w punkcie O=(1+λ, 1+λ, 2+λ) i
kolejnych wierzchołkach A=(1,0,1), B=(1,2,3) jest rombem?
Wskazówka: wykorzystać charakteryzację rombu jako czworokąta o niezerowych przekątnych,
przecinających się w połowach i pod kątem prostym.
14 sty 20:07
Nienor: Romb ma przekątne o równych długościach, więc
|AO|=|BO| dalej powinno pójść prosto.
14 sty 20:08
James: Tylko jak zastosować tą zależność w obliczeniach....?
14 sty 20:15
Nienor: No liczysz długości, z jednej i drugiej strony powinien wyjść pierwiastek, więc liczysz
dziedzinę tego i do kwadratu.
|AO|=√(1+λ−1)2+(1+λ−0)2+(2+λ−1)2
14 sty 20:21
James: Czyli
|AO| = √λ2+1+2λ+λ2+1+2λ+λ2 = √2λ2+4λ+2
i |BO| też doprwadzić do takiego wyniku, tak?
14 sty 21:01