zredukuj wyrazy podobne
jola: wykonaj redukcję wyrazów podobnych
(27−54√2+72−16√2)−(25−10√2+2)=
mógłby ktoś wykonać to działanie, chciałabym zobaczyć jak to się robi krok po kroku i jak
wygląda zmiana znaków o ile takowa tam jest
14 sty 19:53
krystek: (a+b)−(c−a)=a+b−c+a minus przed nawiasem to jak mnożenie przez (−1)
14 sty 20:06
Rafał P.:
Przed nawiasem znajduje się również jakaś liczba.
Przykłady:
(2 + 5), tutaj jest liczba 1, bo (2 + 5) = 1 * (2 + 5) = 2 + 5 = 7
−(5 + 9), tutaj jest liczba 1, bo −(5 + 9) = (−1) * (5 + 9) = −5 − 9 = 14
Dodawanie pierwiastków polega na tym samym co algebra, mianowicie:
2a + 3a = 5a
7g + 14g = 21g
−8ς + 20ς = 12ς
−4♥ + 10♥ = 6♥
Teraz pierwiastki:
2√2 + 3√2 = 5√2
−11√5 + 17√5 = 6√5
Wracając do twojego przykładu mamy:
(27−54√2+72−16√2)−(25−10√2+2) =
= 27−54√2+72−16√2 −25 + 10√2 − 2 =
Osobno dodajemy liczby i osobno pierwiastki
= 72 − 60√2
14 sty 20:10