Rozwiąż równianie
Krzysio : 3x2(2x+7) = 4(2x+7)
14 sty 19:48
Beti:
3x2(2x+7) − 4(2x+7) = 0
(2x+7)(3x2−4) = 0
(2x+7)(√3x−2)(√3x+2) = 0
dokończ
14 sty 19:51
m: 3x
2(2x+7)−4(2x+7)=0
(2x+7)(3x
2−4)=0
(2x+7)(
√3x−2)(
√3x+2)=0
| | −7 | |
2x+7=0 −−−−−−−−−−> x= |
| |
| | 2 | |
| | 2√3 | |
√3x−2=0 −−−−−−−−> x= |
| |
| | 3 | |
| | −2√3 | |
√3x+2=0 −−−−−−> x= |
| |
| | 3 | |
14 sty 19:53
hehe: 3x
2(2x+7) − 4(2x+7) = 0
(2x+7)(3x
2−4) = 0, z pierwszego nawiasu 2x+7=0 ⇒2x = −7 ⇒ x= −
72
Δ= −4*(−4)*3 = 48
√Δ =
√48 =
√16*3 = 4
√3
14 sty 19:53