Wartosc bezwzgeldna latwe
SamsungA: Może to i łatwe, ale nie wiem jak zrobić:
1) roziwąż nierówność 3|1−x|=9
2) rozwiąż równanie |x+2√3 − |3−2√3||=1 −−−>to będzie x+2√3 − 3−2√3?
14 sty 19:47
Dominik: 3|1 − x| = 9
|1 − x| = 3
1 −x = 3 v 1 − x = −3
|x + 2√3 − |3 − 2√3|| = 1
|x + 2√3 + 3 + 2√3| = 1
x + 2√3 + 3 + 2√3 = 1 v x + 2√3 + 3 + 2√3 = −1
14 sty 19:50
Nienor: 1.
|1−x|=3
1−x=3 lub 1−x=−3
2.
|3−2√3|=2√3−3, bo √3≈1,7, a 2*1,7>3
|x+2√3−2√3+3|=1
|x+3|=1 I to samo co wcześniej.
14 sty 19:52
Dominik: w 2 u mnie jest gafa, ktorej na szczescie u Nienor nie ma.

nie odwrocilem wszystkich znakow
przy opuszczaniu modulu.
14 sty 19:57
SamsungA: Dzięki, rzeczywiście łatwe
14 sty 20:06