całka
matebi: PILNE NA KOLOKWIUM. Prosze o pomoc w obliczeniu całki nieoznaczonej S x2/√x2−2 dx
14 sty 19:32
Krzysiek: u=x
u'=..
v=...
i liczysz przez części.
14 sty 19:37
matebi: dzieki krzychu, nie wiem czy dobrze rozumiem, ale póżniej zeby obliczyc v to musze scałkowac v'
i to chyba bd metodą podstawiania, gdzie t = x2 −2, czyli dt = 2xdx −> dt/2=xdx i podstawiam.
dobrze robie ?
14 sty 20:14
Nienor: | | 1 | | 2 | |
∫√x2−2dx= |
| * |
| *√(x2−2)3+C |
| | 2 | | 3 | |
14 sty 20:19
Rafał P.:
matebi
Dobrze.
Nienor
Ta całka jest źle policzona i nieprzydatna w tym zadaniu.
14 sty 20:22
Krzysiek: matebi, tak przez podstawienie. potem masz do policzenia całkę: ∫
√x2−2dx=U{x
2−2}{
√x2
| | x2 | | dx | |
−2}=∫ |
| dx−2∫ |
| |
| | √x2 −2 | | √x2 −2 | |
i tą ostatnią całkę wyliczysz korzystajac z I podstawienia Eulera lub z gotowego wzoru
skorzystaj.
Nienor, źle policzyłeś tą całkę.
14 sty 20:23
Krzysiek: Rafał P, no nie wiem czy nie przydatna bo obliczając całkę z zadania właśnie taką całkę musimy
policzyć
14 sty 20:25
Rafał P.:
Tak racja. Przepraszam.
14 sty 20:45
matebi: oki dzieki Panowie
14 sty 20:47