matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż układ równań:
jadzia:
1
2
3
x−
11x−y
12
=−
5
12
−
1
4
y
1
2
x−
y−5
4
=−
1
16
+
1
4
x plisss pomóżcie szybko
14 sty 19:15
Beti:
5
11x−y
5
1
x −
= −
−
y /*12
3
12
12
4
1
y−5
1
1
x −
= −
+
x /*16
2
4
16
4
20x − 11x + y = −5 − 3y 8x − 4y + 20 = −1 + 4x 9x + 4y = −5 4x − 4y = −21 −−−−−−−−−−−−−−−−−−− 13x = −26 /:13
x = −2
9*(−2) + 4y = −5 −−> dokończ wyznaczanie wartości y
14 sty 19:35