proszę o wytlumacznie,
in.: Mam pytanie. Mam takie przykłądy:
f(x)=√2−x
a rozwiązanie tego to będzie tak:
2−x ≥ 0
−x ≥ −2
x ≤ 2
D=x∊(−∞; 2>
i drugi przykład:
f(x)= √x+5
a rozwiązanie będzie tak:
x+5>0
x>−5
D=x∊(−5;∞)
I mój problem polega na tym, że nie wiem czym się te przykąłdy różnią, że w jednym jest
większe równe (≤), a w drugim większe (>)
14 sty 19:00
Amaz:
W drugim tez powinno być większe równe, chyba, że ta funkacja wygląda tak:
14 sty 19:02
in.: Jest tak, jak napisałam. A od czego to zależy? że raz jest tak, a raz takk?
14 sty 19:04
asdf:
Istnieje pierwiastek kwadratowy z zera :√0 = 0, czyli dla takiej funkcji:
y=√2−x określasz, że dziedziną tej funkcji jest zbiór takich iksów dla których ma to sens,
czyli kiedy pierwiastek nie jest ujemny:
√2−x ⇒
2−x ≥ 0
2 ≥ x
x ≤ 2
Czyli dla każdego x mniejszego bądź równego 2 funkcja ma sens i pierwiastek jest nie ujemny.
Dla takiego przykładu:
y = U{1}{√x−1
Dzielić przez zero nie można.. czyli:
√x−1 ≠ 0 u x−1≥ 0
√x−1 ≠ 0 u x −1 ≥ 0
x−1≠0 u x ≥ 1
x≠1
Wyznaczasz część wspólną, czyli: x∊ (1;∞)
lub od razu robisz taki myk:
x−1 > 0
x > 1 x∊ (1;∞)
14 sty 19:11
Amaz:
No mówie, ma być użyte ≥ w drugim także. Ktoś widocznie się pomylił
14 sty 19:12
asdf: tam chodziło oczywiście o taki przykład:
14 sty 19:12
in.:
to jak coś takiego rozwiazać?
14 sty 19:14
Aga1.:
Masz wyznaczyć dziedzinę?
Mianownik przyjmuje tylko wartości dodatnie dla x∊R, więc
D=R
14 sty 19:50
W;ojtek: Może mi ktoś powiedziedeć dlaczego nie moge dodać nowego zadania na forum
14 sty 19:52