trójkąt
Zuzia: Na kole o promieniu 4 cm opisano trójkąt prostokątny. Wyznacz długość boków tego trójkąta,
który ma najmniejsze pole.
można użyć pochodnych
14 sty 18:58
Zuzia:
14 sty 19:04
Zuzia: pomoże ktoś?
14 sty 19:09
Zuzia: pomocy
14 sty 19:41
Zuzia: ?
14 sty 19:59
Skipper:
| | ar | | br | | cr | | r | |
pole trójkąta to |
| + |
| + |
| = |
| (a+b+c)
|
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
zatem najmniejsze pole ma trójkąt o najmniejszym obwodzie
...itd
14 sty 20:00
Zuzia: oj to pochodnymi się robi tak to mogę sobie sama pomyślec
14 sty 20:17
Zuzia: to coś bardziej że p= (b*a)/2
b=x+4 c=y+x a=4+y
♦ a2+b2=c2
i wliczamy x z tego ♦ równania i wstawiamy w ten wzór od pola poźniej liczymy pochodną p'(x)
pomoże ktoś?
14 sty 20:52
Mila: wg oznaczeń Zuzi:
(x+y)
2=(x+4)
2+(y+4)
2
| | x2+4x | |
P=4*( |
| (lepiej liczyć wg wzoru Skippera) |
| | x−4 | |
Licz pochodną, masz odpowiedź do zadania?
14 sty 22:16
Skipper:
16+8y+y
2+16+8x+x
2−x
2−2xy−y
2=0
8y−2xy+8x+32=0
−2y(x−4)+8(x+4)=0
| | 2x(x+4) | | 2x2+8x | |
P= |
| = |
|
|
| | x−4 | | x−4 | |
szukamy P
min
| | (4x+8)(x−4)−2x2−8x | |
P'= |
|
|
| | (x−4)2 | |
war.konieczny
P'=0
itd
14 sty 22:39