matematykaszkolna.pl
Wykaż, że funkcja f(x) = 4-5x^2 jest malejąca w przedziale (0,+∞) m: Witam emotka Bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu nie wiem od czego zacząć ... Wykaż, że funkcja f(x) = 4−5x2 jest malejąca w przedziale (0,+) Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
14 sty 18:55
Nienor: Miałeś pochodne?
14 sty 18:58
m: Niee ja jestem w liceum. Robimy coś na zasadzie Zakładam że x1 < x2 badam znak, uzasadniam, pokazałem że i tyle emotka
14 sty 19:01
zombi: No niby możesz tak Niech x1<x2 i x1,x2∊(0,+) f(x2)−f(x1)=4−5x22−4+5x12=5(x1−x2)(x1+x2) <0 Zatem, funkcja jest malejąca w tym rpzedziale
14 sty 19:06
Dominik: a < 0 ⇒ sprawdz czy xw ≤ 0
14 sty 19:07
m: rozumiem dzięki emotka
14 sty 19:09
zombi: No tak na dobrą sprawę wystarczy maznąć wykres, ale chciałeś bardziej formalnie emotka
14 sty 19:10
Nienor: Aha, bo w takim bądź razie najprościej to narysować. Zakładamy: x1<x2 ⇒ (x1)2<(x2)2, dla x1,x2∊(0,+∞) Funkcja jest malejąca jeśli: x1<x2 ⇒ f(x1)>f(x2) ⇔ f(x1)−f(x2)>0 Z założenia: (x2)2>(x1)2 −(x1)2+(x2)2>0 4−5(x1)2−4+5(x2)2>0 f(x1)−f(x2)>0 Ja bym to tak zrobiła, ale nie wiem na ile to jest poprawne.
14 sty 19:11
zombi: Jest poprawnie raczej emotka btw. Tolkien rządzi!
14 sty 19:12
Dominik: nie wiem po co sie tak meczycie. f. kwadratowa o ujemnym a, wiec jest malejaca za wierzcholkiem paraboli. sprawdzic gdzie on sie znajduje i koniec zadania.
14 sty 19:12
m: Wiem ale nam pani każe nam tak pisać i się rozpisywać.
14 sty 19:14
m: Pani nam mówi, że do do matury i jak ktoś chce zdawać R to tak ma być i koniec bo musi być matematycznie porządnie napisane i z szacunkiem do matematyki
14 sty 19:15
m: Mogę wam napisać jeden przykład jak my to na lekcji robiliśmy i ocenicie czy warto tak robici i czy faktycznie to potrzebne
14 sty 19:16
Nienor: Dominik tak to jest tylko w liceum, później nigdzie tak się tego nie robi. I musisz pokazywać dlaczego 3x=32 ⇔ x=2. m dobrze, że wam każe się rozpisywać. zombi jesteś pierwszą osobą, która przyznała się, że wie, że to z Tolkiena
14 sty 19:17
Nienor: m eee przesadza z tą maturą, teraz to na maturze wszystko przejdzie, ale jak później będziesz coś robił z matematyką to ci się to przyda. Bo jak trafisz na kiepskiego wykładowce, że twierdzenia będą w postaci symboli logicznych i jak ktoś się tym nie bawił wcześniej to ma przechlapane.
14 sty 19:20
Dominik: nie rozumiem, czemu na studiach mieliby to odrzucic. wystarczy opatrzyc to komentarzem i jest z szacunkiem dla matematyki − nawet wiekszym, bo ze zrozumieniem i wylapywaniem takich ulatwien, a nie − w tym wypadku − zbednym badaniem f(x1) − f(x − 2) PS. tez czytalem silmarillion emotka
14 sty 19:21
Dominik: ale pewnie juz za rok na studiach moj poglad o matematyce radykalnie sie zmieni.
14 sty 19:22
Nienor: Moja doktór nie rozumie komentarza słownego
14 sty 19:22
zombi: Dominik a ty w tym roku zdajesz maturkę?
14 sty 19:24
Dominik: tak, w maju.
14 sty 19:24
m: f(x)=3x2+2, x∊(−,0) Zakładam, że x1<x2 oraz x1, x2 ∊ (−,0) f(x1) = 3x12+2 f(x2) = x22+2 Badam znak f(x1) − f(x2) f(x1)−f(x2) = 3x12+2−(3x22+2)=3x2+2−3x22−2=3(x12−x22)=3(x1+x2)(x1−x2)>0 Uzasadnienie: x1+x2<0 bo x1,x2 ∊(−,0) Pokazałem, że f(x1)−f(x2)>0 f(x1)>f(x2) przy zał. x1<x2 zatem stwierdzam, że funkcja f(x)=3x2+2 w przedziale (−,0) jest malejąca. Jak myślicie ?
14 sty 19:26
zombi: Dobrze. Ja dopiero za rok zdaje maturkę. A na jaki kierunek się wybierasz Dominik?
14 sty 19:28
Dominik: ekonomia/finanse i rachunkowosc/informatyka i ekonometria na WNE UW (laczony 1 rok dla tych 3 kierunkow) i potem raczej finanse. ew MSEM (miedzywydzialowe studia ekonomiczno−matematyczne), tez na UW. oby sie udalo. emotka
14 sty 19:31
m: Wysokie ambicje emotka Ja idę nowym programem chciałbym na medycynę ale nie wiem czy się uda ...
14 sty 19:33
zombi: O kurcze ambitnie emotka
14 sty 19:33
Nienor: Ciekawe. Ale w takim bądź razie raczej nie spotkasz się z wielką matematyką, podobno na Głównej Szkole Handlowej w Wawie nie dochodzą do całek (jakich konkretnie to nie wiem)
14 sty 19:34
Nienor: Chociaż jak wkładają tam informatykę to może być jednak tej matmy. Ciężko masz zombi nie wiadomo czego się spodziewać. Na twoim miejscu próbowałabym olmpiady, jak pogadasz z jakimś fajnym nauczycielem z chemii albo biologii (który lepszy) to w dwa i pół roku powinien być w stanie cię przygotować tak, żebyś coś napisał przyzwoicie. Wtedy wszystkie uczelnie stoją przed tobą otworem.
14 sty 19:37
Dominik: WNE UW to wydzial nauk ekonomicznych uniwersytetu warszawskiego. tam matematyka stoi na wyzszym poziomie niz na SGH. wlasnie nie chce isc na SGH, bo slyszalem o ichnim poziomie, a poza tym tam sie dostaja ludzie, ktorzy sa w stanie wycisnac punkty z matur typu geo/wos i jezykow − na UW liczy sie w zasadzie tylko matematyka rozszerzona.
14 sty 19:38
zombi: Wolałbym matematyczną, ale tu jest ciężko o dobre przygotowanie, bo u mnie nie ma zbyt wielu osób, które ogarniają te zadania z wyższej półki. :<
14 sty 19:39
Nienor: Matematyczna nic ci nie da na medycynie. Ale możesz podejść do nauczyciela i poprosić o pomoc. Sam poszukać trudniejszych zadanek. Jak coś mogę poszukać czegoś fajniejszego Możesz też wejść na stronę olimpiady i po patrzeć na zadania (są tam też rozwiązania)
14 sty 19:42
m: Nienor ale to o mnie chodzi to ja to powiedziałem
14 sty 19:43
m: Jeżeli chodzi o matematykę to ja jestem słaby ... w klasie u nas na 26 osób 22 osoby mają 2 teraz i ogólnie słabo mi idzie wystarczy mi tylko podstawę zdać ale wtedy przydałoby się zdać tą podstawę na jakieś 90 % O olimpiadę mogę się zapytać pani z biologii jest bardzo fajna i bardzo lubię biologię ale nie wiem jak jej się zapytać żeby się nie wystraszyła bo chyba nikt nie brał udziału jeszcze z naszej szkoły.
14 sty 19:46
Nienor: Opss. Sorry. Ale w dlaszym cięgu matematyczna nic nie da na medycynie.emotka
14 sty 19:46
Nienor: Normalnie, że chcesz spróbować i czy nie mogłaby ci pomóc. Olimpiada biologiczna dla tych co to lubią jest bardzo fajna. Na początku musisz wykonać jakoeś doświadczenie i dokładnie je opisać. Później komisja ci je oceni i jak się dostaniesz na następny etap to będą cię o to doświadczenie pytać, później się pisze teoretyczny, no to tu wiadomo trzeba mieć wiedzę. A dlaej to nie pamiętam co było. Nie wiem też, czy nic się nie pozmieniało.
14 sty 19:49
m: Tak coś słyszałem, przez ferie poszperam w internecie i pewnie faktycznie po feriach się zgłoszę i zapytam. Ciekawa sprawa... ja wam też życzę Powodzenia na studiach emotka A ty Nienor co studiujesz ? hehe
14 sty 19:52
Nienor: Fizykę Techniczną na AGH
14 sty 19:53
m: Ojej to musi być bardzo ciężki kierunek ... Jak sobie radzisz ?
14 sty 19:55
Nienor: Nie jest źle, trochę uczyć się trzeba, ale za to jest ciekawie
14 sty 19:57
m: To dobrze, to ważne emotka Mnie właśnie tak biologia, biotechnologia, biochemia i medycyna ciekawią
14 sty 19:59
zombi: Mnie matma i ciut informatyka, ale matma na pierwszym.
14 sty 20:00
Nienor: No to rub coś z tym zombi. Naprawdę się opłaca, jak komuś dobrze pójdzie olimpiada to zainteresuje się nim jakiś profesor matematyki, a to dużo daje naprawdę.
14 sty 20:04
Nienor: Tak robić prze u otwarte, ach.
14 sty 20:07
zombi: No staram się mam rok, a w rok chyba można coś ze sobą zrobić. Tak sądzę...
14 sty 21:40
Nienor: emotka
14 sty 21:44
kjasd: kiedy x1 jest większy a kiedy mniejszy od x2?
23 wrz 20:40