Wykaż, że funkcja f(x) = 4-5x^2 jest malejąca w przedziale (0,+∞)
m: Witam

Bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu nie wiem od czego zacząć ...
Wykaż, że funkcja f(x) = 4−5x
2 jest malejąca w przedziale (0,+
∞)
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
14 sty 18:55
Nienor: Miałeś pochodne?
14 sty 18:58
m: Niee ja jestem w liceum. Robimy coś na zasadzie Zakładam że x
1 < x
2
badam znak, uzasadniam, pokazałem że i tyle
14 sty 19:01
zombi: No niby możesz tak
Niech x1<x2 i x1,x2∊(0,+∞)
f(x2)−f(x1)=4−5x22−4+5x12=5(x1−x2)(x1+x2) <0 Zatem, funkcja jest malejąca w tym
rpzedziale
14 sty 19:06
Dominik: a < 0 ⇒ sprawdz czy xw ≤ 0
14 sty 19:07
m: rozumiem dzięki
14 sty 19:09
zombi: No tak na dobrą sprawę wystarczy maznąć wykres, ale chciałeś bardziej formalnie
14 sty 19:10
Nienor: Aha, bo w takim bądź razie najprościej to narysować.
Zakładamy: x1<x2 ⇒ (x1)2<(x2)2, dla x1,x2∊(0,+∞)
Funkcja jest malejąca jeśli:
x1<x2 ⇒ f(x1)>f(x2) ⇔ f(x1)−f(x2)>0
Z założenia:
(x2)2>(x1)2
−(x1)2+(x2)2>0
4−5(x1)2−4+5(x2)2>0
f(x1)−f(x2)>0
Ja bym to tak zrobiła, ale nie wiem na ile to jest poprawne.
14 sty 19:11
zombi: Jest poprawnie raczej

btw. Tolkien rządzi!
14 sty 19:12
Dominik: nie wiem po co sie tak meczycie. f. kwadratowa o ujemnym a, wiec jest malejaca za wierzcholkiem
paraboli. sprawdzic gdzie on sie znajduje i koniec zadania.
14 sty 19:12
m: Wiem ale nam pani każe nam tak pisać i się rozpisywać.
14 sty 19:14
m: Pani nam mówi, że do do matury i jak ktoś chce zdawać R to tak ma być i koniec bo musi być
matematycznie porządnie napisane i z szacunkiem do matematyki
14 sty 19:15
m: Mogę wam napisać jeden przykład jak my to na lekcji robiliśmy i ocenicie czy warto tak robici i
czy faktycznie to potrzebne
14 sty 19:16
Nienor: Dominik tak to jest tylko w liceum, później nigdzie tak się tego nie robi. I musisz
pokazywać dlaczego 3
x=3
2 ⇔ x=2.
m dobrze, że wam każe się rozpisywać.
zombi jesteś pierwszą osobą, która przyznała się, że wie, że to z Tolkiena
14 sty 19:17
Nienor: m eee przesadza z tą maturą, teraz to na maturze wszystko przejdzie, ale jak później
będziesz coś robił z matematyką to ci się to przyda. Bo jak trafisz na kiepskiego wykładowce,
że twierdzenia będą w postaci symboli logicznych i jak ktoś się tym nie bawił wcześniej to ma
przechlapane.
14 sty 19:20
Dominik: nie rozumiem, czemu na studiach mieliby to odrzucic. wystarczy opatrzyc to komentarzem i jest z
szacunkiem dla matematyki − nawet wiekszym, bo ze zrozumieniem i wylapywaniem takich ulatwien,
a nie − w tym wypadku − zbednym badaniem f(x
1) − f(x − 2)
PS. tez czytalem silmarillion
14 sty 19:21
Dominik: ale pewnie juz za rok na studiach moj poglad o matematyce radykalnie sie zmieni.
14 sty 19:22
Nienor: Moja doktór nie rozumie komentarza słownego
14 sty 19:22
zombi: Dominik a ty w tym roku zdajesz maturkę?
14 sty 19:24
Dominik: tak, w maju.
14 sty 19:24
m: f(x)=3x
2+2, x∊(−
∞,0)
Zakładam, że x
1<x
2 oraz x
1, x
2 ∊ (−
∞,0)
f(x
1) = 3x
12+2 f(x
2) = x
22+2
Badam znak f(x
1) − f(x
2)
f(x
1)−f(x
2) = 3x
12+2−(3x
22+2)=3x
2+2−3x
22−2=3(x
12−x
22)=3(x
1+x
2)(x
1−x
2)>0
Uzasadnienie:
x
1+x
2<0 bo x
1,x
2 ∊(−
∞,0)
Pokazałem, że f(x
1)−f(x
2)>0
f(x
1)>f(x
2) przy zał. x
1<x
2 zatem stwierdzam, że funkcja
f(x)=3x
2+2 w przedziale (−
∞,0) jest malejąca.
Jak myślicie ?
14 sty 19:26
zombi: Dobrze. Ja dopiero za rok zdaje maturkę. A na jaki kierunek się wybierasz Dominik?
14 sty 19:28
Dominik: ekonomia/finanse i rachunkowosc/informatyka i ekonometria na WNE UW (laczony 1 rok dla tych 3
kierunkow) i potem raczej finanse. ew MSEM (miedzywydzialowe studia ekonomiczno−matematyczne),
tez na UW. oby sie udalo.
14 sty 19:31
m: Wysokie ambicje

Ja idę nowym programem chciałbym na medycynę ale nie wiem czy się uda ...
14 sty 19:33
zombi: O kurcze ambitnie
14 sty 19:33
Nienor: Ciekawe. Ale w takim bądź razie raczej nie spotkasz się z wielką matematyką, podobno na Głównej
Szkole Handlowej w Wawie nie dochodzą do całek (jakich konkretnie to nie wiem)
14 sty 19:34
Nienor: Chociaż jak wkładają tam informatykę to może być jednak tej matmy.
Ciężko masz zombi nie wiadomo czego się spodziewać. Na twoim miejscu próbowałabym
olmpiady, jak pogadasz z jakimś fajnym nauczycielem z chemii albo biologii (który lepszy) to w
dwa i pół roku powinien być w stanie cię przygotować tak, żebyś coś napisał przyzwoicie. Wtedy
wszystkie uczelnie stoją przed tobą otworem.
14 sty 19:37
Dominik: WNE UW to wydzial nauk ekonomicznych uniwersytetu warszawskiego. tam matematyka stoi na wyzszym
poziomie niz na SGH. wlasnie nie chce isc na SGH, bo slyszalem o ichnim poziomie, a poza tym
tam sie dostaja ludzie, ktorzy sa w stanie wycisnac punkty z matur typu geo/wos i jezykow − na
UW liczy sie w zasadzie tylko matematyka rozszerzona.
14 sty 19:38
zombi: Wolałbym matematyczną, ale tu jest ciężko o dobre przygotowanie, bo u mnie nie ma zbyt wielu
osób, które ogarniają te zadania z wyższej półki. :<
14 sty 19:39
Nienor: Matematyczna nic ci nie da na medycynie. Ale możesz podejść do nauczyciela i poprosić o pomoc.
Sam poszukać trudniejszych zadanek. Jak coś mogę poszukać czegoś fajniejszego

Możesz też wejść na stronę olimpiady i po patrzeć na zadania (są tam też rozwiązania)
14 sty 19:42
m: Nienor ale to o mnie chodzi to ja to powiedziałem
14 sty 19:43
m: Jeżeli chodzi o matematykę to ja jestem słaby ... w klasie u nas na 26 osób 22 osoby mają 2
teraz i ogólnie słabo mi idzie wystarczy mi tylko podstawę zdać ale wtedy przydałoby się zdać
tą podstawę na jakieś 90 % O olimpiadę mogę się zapytać pani z biologii jest bardzo fajna i
bardzo lubię biologię ale nie wiem jak jej się zapytać żeby się nie wystraszyła bo chyba nikt
nie brał udziału jeszcze z naszej szkoły.
14 sty 19:46
Nienor: Opss. Sorry. Ale w dlaszym cięgu matematyczna nic nie da na medycynie.
14 sty 19:46
Nienor: Normalnie, że chcesz spróbować i czy nie mogłaby ci pomóc. Olimpiada biologiczna dla tych co to
lubią jest bardzo fajna. Na początku musisz wykonać jakoeś doświadczenie i dokładnie je
opisać. Później komisja ci je oceni i jak się dostaniesz na następny etap to będą cię o to
doświadczenie pytać, później się pisze teoretyczny, no to tu wiadomo trzeba mieć wiedzę. A
dlaej to nie pamiętam co było. Nie wiem też, czy nic się nie pozmieniało.
14 sty 19:49
m: Tak coś słyszałem, przez ferie poszperam w internecie i pewnie faktycznie po feriach się
zgłoszę i zapytam. Ciekawa sprawa... ja wam też życzę Powodzenia na studiach

A ty Nienor co
studiujesz ? hehe
14 sty 19:52
Nienor: Fizykę Techniczną na AGH
14 sty 19:53
m: Ojej to musi być bardzo ciężki kierunek ... Jak sobie radzisz ?
14 sty 19:55
Nienor: Nie jest źle, trochę uczyć się trzeba, ale za to jest ciekawie
14 sty 19:57
m: To dobrze, to ważne

Mnie właśnie tak biologia, biotechnologia, biochemia i medycyna ciekawią
14 sty 19:59
zombi: Mnie matma i ciut informatyka, ale matma na pierwszym.
14 sty 20:00
Nienor: No to rub coś z tym zombi. Naprawdę się opłaca, jak komuś dobrze pójdzie olimpiada to
zainteresuje się nim jakiś profesor matematyki, a to dużo daje naprawdę.
14 sty 20:04
Nienor: Tak robić prze u otwarte, ach.
14 sty 20:07
zombi: No staram się mam rok, a w rok chyba można coś ze sobą zrobić. Tak sądzę...
14 sty 21:40
Nienor:
14 sty 21:44
kjasd: kiedy x1 jest większy a kiedy mniejszy od x2


?
23 wrz 20:40