Okręgi i koła
Franki: Oblicz , dla jakich wartości parametru m punkt P , którego współrzędne x i y są rozwiazaniem
układu równań
x−y =−1−m
2x−y=2m
koła o promieniu r=
√5
Więc obliczyłem z układu równań x i y. Wyszło x=3m+1 y=4m+2 podstawiłem na wzór okręgu
(3m+1)
2+(4m+2)
2 ≤5
9m
2+6m+1+16m
2+16m+4≤5
| | 22 | |
Δ wyszła 384 , nie da się tej liczby spierwiastkować a odp mam |
| więc coć jest żle  |
| | 25 | |
Proszę o pomoc!
14 sty 18:42
Skipper:
... to może zacznij od poprawnego przepisania treści zadania−
14 sty 18:44
Franki: Oblicz , dla jakich wartości parametru m punkt P , którego współrzędne x i y są rozwiazaniem
układu równań
x−y =−1−m
2x−y=2m
należy do koła o promieniu r=
√5 i środku w początku układu współrzędnych
Teraz powinno być okej
14 sty 18:52
Skipper:
... no ... teraz OK −

a skąd taka Δ

?
14 sty 19:05
Skipper:
25m2+22m+5≤5
25m2+22m≤0
25m(m+22/25)≤0
14 sty 19:07
Franki: Nooo 25m2+22m+5≤5 ⇔ 25m2+22m
Δ=222−4*24=484−100=384
14 sty 19:08
Skipper:
... ciekawe −
14 sty 19:09
Franki: Mógłbyś mi wytłumaczyć skąd wziołeś te 25 bo za cholere nie wiem xd
14 sty 19:11
Skipper:
Δ=b2−4ac
Δ=222−4*25*0
14 sty 19:11
Skipper:
... nie ma wyrazu wolnego więc 25m2+22m=25m(m+22/25)
14 sty 19:12
Franki: Faptycznie , dzięki
14 sty 19:15
Skipper: −
14 sty 19:16
Franki: Jakaś mała wskazówka ja z tego układu równań wyliczyć x lub y

?
14 sty 19:25