całka pilne !!
MOni: Witam mam jutro kolokwium i coś mi nie gra z tym przykładem :
| | 1 | | 1 | |
∫ ( |
| − |
| ) dx = ∫ x −1/2 − x −3/4 dx = 
|
| | √x | | 4√x3 | |
i dalej coś mi się nie zgadza, więc zapytam Was jakbyście to policzyli.
Z góry dziękuję za szybką odpowiedz
14 sty 18:40
Nienor: 2√x−44√x+C
14 sty 18:42
AS: Błąd w zapisie drugiej całki − brak nawiasu
14 sty 18:43
MOni: ok też ma taki wynik, tylko dlaczego mam w przykładzie poprzedzające wynik takie coś:,
| | 1 | | 1 | |
|
| x 1/2 − |
| x1/4 +c
|
| | 12 | | 14 | |
i gdzie zniknęły te minusy przy podstawianiu ?
14 sty 18:50
MOni: Nie wpisałam, ale wiem że ma być
14 sty 18:51
Nienor: Ale to co wpisałaś o 18:50 to to samo co ja napisałam.
∫x
−1n=(−n+1)x
−1n+nn+C
14 sty 18:54
Nienor: a nie w ostatniej całce w naiwasie ma być n
14 sty 18:55
MOni: ale ze mnie gapa, minusy w tym wypadku się zmieniają na plus bo ze wzoru dodajemy 1.
a 1/ 1/2 to 2....
Dzięki wielkie

!
14 sty 18:58