całka nieoznaczona
daw: Witam.
Pomoże mi ktoś rozwiązać tę całkę?
∫(ex + e−x)2
stosować w niej wzór skróconego mnożenia na początku?
14 sty 18:32
Krzysiek: tak zastosuj wzór skróconego mnożenia i rozbij na sumę 3 całek.
14 sty 18:34
daw: możliwe, że źle myślę, ale wychodzi mi coś takiego:
∫e2x + e0 + e−2x
nie podoba mi się tutaj to e0, może ktoś to sprawdzić i mnie poprawić?
14 sty 18:37
Nienor: (ex+e−x)2=e2x+2*ex−x+e−2x=e2x+2+e−2x, bo e0=1
14 sty 18:45
14 sty 18:46
d: Tak myślałem. Dzięki.
14 sty 18:46