Jak to rozwiazac ?
Roksana: |4x+4| + |2−x| = 8
jak to rozwiązać ?
14 sty 17:49
Skipper:
... w przedziałach ...−
14 sty 17:50
Roksana: a mozesz rozwiazac ?
14 sty 17:51
Skipper:
przedziały to
(−∞,−1), <−1,2) i <2, ∞) ... i licz −
14 sty 17:56
Roksana: a wytlumaczysz chociaz na jednym przedziale. ?
14 sty 17:58
Skipper:
w przedziale (−∞,−1)
(4x+4)<0 zaś 2−x>0
zatem
−4x−4+2−x=8
−5x=10
x=−2 mieści się w dziedzinie więc jest pierwiastkiem
14 sty 18:15
Roksana: Dziekuje ; )
14 sty 18:16
Skipper: −
14 sty 18:18
Roksana: czyli za kazdym razem pierwszy modul jest mniejszy od zera a drugi wiekszy ?
14 sty 18:20
Skipper: nie
14 sty 18:22
Roksana: to jak ?
14 sty 18:22
Skipper: to sprawdzaj ...
w przedziale <−1,2)
4x+4>0 i 2−x>0
zatem
4x+4+2−x=8
3x=2
x=2/3 też mieści się w przedziale więc jest pierwiastkiem
14 sty 18:31
Roksana: no tak ale skad mam wiedziec, czy dac znak mniejszosci czy wiekszosci ?
14 sty 18:35
Skipper: popatrz dokładniej −

jeśli rozpatrujesz x z przedziału <−1,2) ... to jakie wartości przyjmuje 4x+4

?
np dla x=0 lub 1 4x+4 jest większe czy mniejsze od 0
14 sty 18:40
Roksana: <2, ∞) czyli dla tego przedzialu 4x+4 bedzie wieksze od zera, a 2−x bedzie mniejsze od zera,
czyli bedzie 4x−4 − 2−x = 8 ?
14 sty 18:44
ZK: Dla tego przedzialu <2,∞)
|4x+4|=4x+4 bo opuszczajac wartosc bezwzgledna nie zmieniamy znaku
natomiast dla |2−x|=−(2−x)=−2+x tutaj zmieniamy znak opuszczajac wartosc bezwzgledna −wiesz
dlaczego?
to mamy 4x+4+(−2x+x)=8
4x+4−2x+x=8 dalej licz sama . ja wiem ze to jest latwe ale rozpisuj to sobie dopoki nie
dojdziesz do duzej wprawy
14 sty 19:42