sprawdzenie zadania
Kasia: Dłuższa podstawa trapezu prostokątnego ma długość 15 cm,dłuższe ramię 9 cm,a miara kąta
rozwartego wynosi 148".Oblicz pole trapezu.Wynik zaokrąglij do pierwszego miejsca po
przecinku.
Bardzo prosze o pomoc w sprawdzeniu tego zadania ,źle mi wyszło −nie wiem co źle zrobiłam
w odpowiedzi jest ze ma wyjsc pole = 53,3cm
xy=cos32'=x=r* cos32"=9* 0,8480=7,632
xr=sin32"=h=9*sin32'=9*0,5299=4,769
DC=AE=AB−x=15−7,6=7,4
P=15+7,4 /2 * 4,8 =
P=22,4/2 * 4,8=
P=11,2 * 4,8
P=53,76
P=53,8
14 sty 17:47
Kasia: Sprawdzi mi ktoś?
14 sty 17:56
Kasia: ?
14 sty 17:59
Kasia: pomoze ktos?
14 sty 18:07
Kasia:
14 sty 18:12
Kasia:
14 sty 18:32
Kasia: Proszeę niech ktoś mi to sprawdzi
14 sty 18:37