Równania z parametrem i wartością bezwzględną
Geniusz : Proszę o pomoc. Co po kolei należy tutaj robić:
Dla jakich wartości parametru m równanie |x2 − 2mx| = 1 ma trzy różne pierwiastki?
14 sty 17:36
Nienor: Można to bardzo różnie rozwiązać, jak ktoś chce. Ja ci opiszę jedną z metod, to akurat mi
przyszło teraz do głowy:
x2−2mx−1=0 lub x2−2m+1=0
Rozwiązujesz oba jak funkcję kwadratową z parametrem. Trzy odpowiedzi masz kiedy:
1o pierwsze ma 2 rozwiązania, a drugie tylko 1
2o pierwsze ma 1 rozwiązanie, a drugie 2
14 sty 17:44
Sweep The Floor: x2 − 2mx = 1 i x2 − 2mx = −1
Dokończ
14 sty 17:44
Sweep The Floor: Do pierwszego założenia Δ>0 i Δ=0
Do drugiego na odwrót.
14 sty 17:46
Geniusz : a jak w jednym wyjdzie sprzeczność to tez beda trzy rozwiazania?
14 sty 18:01
Nienor: 1o
x2−2mx−1=0 v x2−2mx+1=0
Δ>0 ⇔ 4m2+4>0 Δ=0 ⇔ 4m2−4=0
m2+1>0 m=1 v m=−1
m∊ℛ
Odp. m∊{−1,1}
2o
x2−2m−1=0
Δ=0 ⇔ m∊∅
Odp. m∊∅
Czyli podsumowując: Równanie ma trzy rozwiązania tylko gdzy m∊{1,−1}
14 sty 18:10