parametr+pochodna+pierwiastki równiania
ewu: dla jakich wartości parametru m∊R równianie: x3 − 6x2 −m −5 = 9 jest spełnione przez
dokładnie 2 różne liczby rzeczywiste?
nigdy nie robiłam zadań z parametrem w pochodnej.
pochodna tej funkcji to 3x2 −12x= 3x(x−4). rozumiem że miejsca zerowe pochodnej to 0, 4, ale
co z tym można dalej zrobić?
14 sty 17:32
ICSP: no to pytanie :
Kiedy równanie III stopnia jest spełnione przez DOKŁADNIE dwie różne liczby rzeczywiste ?
14 sty 17:34
ewu: kiedy jeden pierwiastek będzie "podwójny"?
14 sty 17:39
ICSP: 
Teraz liczymy drugą pochodną :
f''(x) = 6x − 12 = 0 ⇒ x = 2 ≠ 4 oraz od 0
więc teraz nasz wielomian może mieć w zależności od m albo pierwiastek podwójny x = 0 albo
pierwiastek podwójny x = 4
Wylicz m
14 sty 17:42
ewu: wybacz, jestem półprzytomna, dobrze licze?
równanie może mieć postać: x2(x−4) = x3 −6x2−m−5
lub x(x−4)2= x3 −6x2−m−5
w pierwotnym równaniu jest błąd, powinno być x3 −6x2−m−5=0
14 sty 17:54
ICSP: nie wiem co ty liczysz.
1. Analiza zadania.
Skoro ma być spełnione przez różnie liczby rzeczywiste to jedna z nich musi być pierwiastkiem
podwójnym. Jak policzę pierwszą pochodną i określę jej miejsca zerowe to będę miał pierwiastki
które mogą być pierwiastkiem podwójnym. Później wystarczy tylko pokazać że nie są
pierwiastkiem potrójnym(nie są pierwiastkiem drugie pochodnej). oraz że są pierwiastkiem
wielomianu.
f(x) = x3 − 6x2 − m − 5
f'(x) = 3x2 − 12x = 0 ⇒x = 0 v x = 4 − to są możliwe pierwiastki podwójne f(x). Teraz
sprawdzam dla jakiego m są one pierwiastkiem f(x)
f(0) = 0 ⇒ m = −5
f(4) = 0 ⇒ 64 − 96 − m − 5 = 0 ⇒ m = −37
na koniec sprawdzenie czy zaden z nich nie jest pierwiastkiem potrójnym :
f''(x) = 6x − 12 = 0 ⇒ x = 2 a więć żaden z nich nie może być pierwiastkiem potrójnym
Odp m = −5 v m = −37
14 sty 18:01
ewu: ok, już rozumiem. dzięki za wytłumaczenie!
14 sty 18:07