równanie prostej
szymek: Oblicz, dla jakich wartości parametru m prosta o równaniu:
a) (m2+2m−3)x+ (m+3)y+10=0
b) (m+6)x+(m2−4m−12)y−5=0
14 sty 17:15
szymek: równanie prostej
szymek: Oblicz, dla jakich wartości parametru m prosta o równaniu:
a) (m2+2m−3)x+ (m+3)y+10=0
b) (m+6)x+(m2−4m−12)y−5=0
14 sty 18:49
Nienor: Ale co ma być z tymi prostymi?
14 sty 18:50
szymek: w podpunkcie a jest równoległa do osi x , a punkcie b od osi y też równoległa
14 sty 18:51
Beti:
a) skoro prosta mabyć równ oległa do osi x, to znaczy, że jej nie przecina (ogólnie równanie
takiej prostej, to y=b). Zatem:
m2+2m−3 = 0 i m+3 ≠ 0 −−> rozwiąż te dwa warunki i uwzględnij ich część wspólną
b) analogicznie, tyle, że ogólnie prosta równoległa do osi y ma równanie: x = c
14 sty 20:10