matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka wymierna
Nienor:
Mógłby ktoś policzyć mi tę całkę?
5x−11
∫
dx
x
2
+3x−10
W odpowiedziach jest 3ln|x−2|+2ln|x+5|+C, a mi złośliwie wychodzi :
1
x+5
5ln|x+5|+
ln|
|+C
7
x−2
14 sty 17:07
Krzysiek:
http://www.wolframalpha.com/input/?t=crmtb01&f=ob&i=integral%20(5x-11)%2F(x%5E2%20%2B3x-10)
więc wierząc w to co wolfram napisał masz dobrze.
14 sty 17:17
Rafał P.:
Twoja odpowiedź do tej całki jest dobrze rozwiązana. "W odpowiedziach jest 3ln|x−2|+2ln|x+5|+C" Ta odpowiedź pasuje do całki:
5x + 11
∫
dx
x
2
+ 3x − 10
14 sty 17:31
Nienor:
Dzięki
Rafał P.
. I wszystko jasne
14 sty 17:34