wyznaczyc styczna do krzywej w punkcie odcietej
monika: Mam, 4 przykłądy do wyliczenia zadania: Wyznaczyc styczna do krzywej w punkcie odcietej.
Prosiłabym o wytłumaczenie mi jednego przykładu jak co robi, sie pokolei, bo opusciałam zajęcie
i muszę to nadgonić, a nie mam od kogo przepisac rozwiazania .
| | π | |
styczna to y= cos2x a odcieta w punkcie x0= |
| |
| | 4 | |
14 sty 16:58
Patronus: | | π | |
Chyba krzywa to f(x) = cos2x, a mamy stycznej szukać w punkcie o odciętej x = |
| |
| | 4 | |
styczna ma postać:
y−y
0 = f'(x
0)(x−x
0)
| | π | | π | |
y0 = cos(2* |
| ) = cos |
| = 0 |
| | 4 | | 2 | |
f'(x) = −2sin2x
| | π | |
f'(x0) = −2*sin(2* |
| ) = −2*1 = −2 |
| | 4 | |
14 sty 17:05
monika: rozwiazałam kolejny przykład, styczna to y= e−3x a x0=0
y−y0 = f'(x0)(x−x0)
y0=e−3x*0=1
f'(x)= e−3x
f'(x0)=0
y−1=0(x−0)
y−1=0
y=1
czy to jest dobrze ?
14 sty 18:35
Patronus: pochodna jest źle policzona:
f'(x) = e−3x * (−3)
i wtedy
f'(x0) = e−3*0 * (−3) = −3
y − 1 = −3(x−0)
y = −3x + 1
15 sty 11:14