funkcje trygonometryczne
dzidak:

no wiec mam obliczyc obow i pole trojkata z dokladnoscia do 0,1 robie w opisany sposob ponizej
i mi cos zle wychodzi.
sin65=4/c
c=4,44
cos65=a/c
a=1,9
sin28=4/c2
c=8
cos28=(1,9+x)/c2
x=5,3
obw=4+1,9+5,3+8=19,2
A powinno wyjsc18,6
noname: wkradła się tu pewna nieścisłość.
sin28=0,47, więc sin28=4/c2, a zatem c2=8,51
idąc dalej cos28= (1,9+x)/c2 to nie 5,3, a 5,6
zapewne chodzi o obwód trójkąta rozwartokątnego o bokach x, c, c2, więc obwód liczyłby:
5,6+8,51+4,44=18,55 czyli w zaokrągleniu do 0,1 równałby się 18,6