Proszę o szybką pomoc :)
Paweł : Prosta o równaniu x =3 jest osią symetrii wykresu funkcji kwadratowej f(x)=ax2 = bx = 14.
Prosta o równaniu y=4 ma ztym wykresem dokładnie jeden punkt wspólny. Dla jakich argumentów
wartości funkcji f są dodatnie?
14 sty 16:35
m: f(x)=ax
2=bx=14

? co to jest
14 sty 16:36
Paweł : oj sorki zamias = powinno być +
14 sty 16:37
Aga1.: f(x)=ax2+bx+14−− funkcję kwadratową można zapisać w postaci kanonicznej.
Z treści zadania wynika,że p=3, q=4 i do wykresu należy punkt (0,c), czyli (0,14)
y=a(x−3)2+4
Oblicz a
14=a(0−3)2+4.
14 sty 16:41
m: jezeli x=3 jest osia symetrii, to punkt p=3
dalej prosta o rownaniu y=4 ma jeden punkt wspolny czyli w tym punkcie musi byc wierzcholek
czyli q=4
i teraz układ rownan z ktorego wyliczasz a i b ( bo c juz masz, c =14 )
potem narysujesz sobie wykres i sprawdzisz kiedy sa dodatnie
14 sty 16:43