udowodnij metrykę
lol: udowodnij metrykę lol: Udowodnij , że funkcja jest metryką w C[0,1] gdzie
c(f,g)=∫01 I f(x)−g(x) I
14 sty 16:20
lol: ?
14 sty 18:16
lol: ?
16 sty 16:10
PW: Wypisać definicję − co to znaczy, że c jest metryką i po kolei sprawdzić
16 sty 16:16
Godzio:
Pierwsze 2 warunki są trywialne.
c(f,g) = ∫|f(x) − g(x)|dx = ∫|f(x) − h(x) + h(x) − g(x)|dx ≤ ∫|f(x) − h(x)|dx + ∫|h(x) −
g(x)|dx = c(f,h) + c(h,g)
16 sty 16:38
lol: trzeci to banalny.... nie wiem dokładnie jak 2 robic.... kmplikuje mi całka mam ją porownywac
do zera czy do stałej C?
16 sty 16:47
Godzio:
Kiedy całka z różnicy funkcji ciągłych jest równa 0 ?
16 sty 16:47
lol: bo jezeli f = g to mamy( całkę 0 dx) czyli to tak jakby 0 nie?
16 sty 16:51
Godzio:
Po prostu
∫|f(x) − g(x)|dx = 0 ⇔ |f(x) − g(x)| = 0 ⇔ f(x) = g(x)
16 sty 17:12
lol: aha. czyli jednak zero

dzięki
16 sty 17:23