Prosze bardzo o rozwiazanie tych zadan.
Roksana: Zadanie 1
Zapisz używając symboli przedziałów, zbiór rozwiązań nierówności: 7 − |x –4 |>5 i wskaż
wszystkie liczby całkowite spełniające tę nierówność.
Zadanie 2
Telewizor kosztował 3000 zł. Po dwukrotnej obniżce o ten sam procent telewizor kosztuje obecnie
1920 zł. Oblicz, o ile procent obniżono dwukrotnie cenę tego telewizora.
Zadanie 3.
Rozwiąż :
a) |−x+2| = 3|x−2|
b) |4x+4| + |2−x| = 8
c) |x−3| − |2−x| > 2
Zad 4.
Rozwiąż równanie :
423x − 329x = 164(44)4
Zapisz rozwiązanie tego równania w postaci 2k , gdzie k jest liczbą całkowitą.
14 sty 16:13
pigor: ..., np.
4)
423x − 329x =164(44)4 ⇔ 2
2*23x − 2
5*9x = 2
4*4(2
2*4)
4 ⇔
⇔ 2
46x − 2
45x = 2
16* 2
8*4 ⇔ 2* 2
45x − 1* 2
45x = 2
16+32 ⇔
⇔ 2
45x = 2
48 / *2
−45 ⇔ 2
45−45x = 2
48−45 ⇔ 2
0x = 2
−3 ⇔
⇔ 1x = 2
−3 ⇔
x=2−3 − szukane rozwiązanie równania . ...
14 sty 16:43
Aga1.: A) np. tak
I−x+2I=3Ix−2I
I−x+2I=I3x−6I
−x+2=3x−6 lub −x+2=−3x+6
14 sty 17:18
pigor: ... , no to jeszcze np. tak :
3a)
|−x+2|= 3|x−2| ⇔ |−(x−2)|= 3|x−2| ⇔ |x−2|−3|x−2|= 0 ⇔
⇔ −2|x−2|=0 ⇔ x−2=0
x=2 ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2) niech
x%=? , to z warunków zadania :
[(100−x)%]2*3000= 1920 /*10 ⇔ (100−x)
2 *3=19200 /:3 ⇔
⇔ (100−x)
2= 6400 ⇒ 100−x= 80 ⇔ x=20 ⇔
x%=20% . ...
15 sty 14:54