Prosze o sprawdzenie
HeLp: Definiujemy rekurencyjnie ciąg za pomocą wzorów a0=a1=1 oraz
an=an−1+2an−2 dla n≥2
.
a) Oblicz rekurencyjnie a6
Czy dobrze to zrobiłem
a2=a2−1+2a2−2
a2=1+2*1=3
a3=3+2*1=5
a4=5+2*3=11
a5=11+2*5+21
a6+=1+2*11=43
14 sty 16:06
Aga1.: literówki, a wynik poprawny
14 sty 16:09
HeLp: a możesz napisać gdzie dokładnie są błędy?
14 sty 16:10
Aga1.: Spójrz na ostatnią linijkę.
14 sty 16:12
HeLp: a5=11+2*5=21
a6=21+2*11=43
teraz dobrze?
14 sty 16:13
And: Wynik poprawny ale jest to obliczenie sposobem iteracyjnym a nie rekurencyjnym
28 lis 19:09