matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykonaj działania
Hajtowy:
4x
3
−8x
2
4x+8
*
=
16x
2
−64
x
x
2
+2x−3
x
2
+4x+4
*
=
x
2
−4
x
2
+6x+9
2x
2
+6x
x
2
+6x+9
:
=
x
2
+4x+4
x
2
−4
x
3
−5x
2
+2x−10
x
3
+2x
:
=
x
2
+x−30
x+6
14 sty 15:30
Annie:
Tam gdzie się da wyłącz x przed nawias, równania kwadratowe przedstaw w postaci iloczynu, zastosuj wzory skróconego mnożenia, a dzielenie to mnożenie przez odwrotność. Sporo się uprości.
4x
3
−8
2
4x+8
x
2
(4x−8) * (4x−8)
*
=
=x
16x
2
−64
x
(4x−8)(4x+8)*x
i tak dalej...
14 sty 15:42