Geometria w przestrzeni
Jinx: Mam problem z takimi dwoma zadankami. Mógłby ktoś pomóc? Bardzo proszę

1. Podstawą ostrosłupa prostego ABCS jest trójkąt prostokątny ABC o przyprostokątnych długości
IACI=6 cm i IBCI=8 cm. Wysokość tego ostrosłupa jest równa 12 cm. Oblicz cosinus kąta
nachylenia krawędzi bocznej CS do płaszczyzny podstawy.
2. Podstawą ostrosłupa ABCS jest trójkąt prostokątny ABC, w którym przyprostokątne mają długość
IACI=9 cm, IBCI=16 cm. Spodkiem wysokości ostrosłupa jest wierzchołek C. Wiedząc, że wysokość
ostrosłupa jest równa 12 cm, oblicz:
a) długość boków trójkąta ABS
b) tangens kąta nachylenia płaszczyzny (ABS) do płaszczyzny podstawy tego ostrosłupa.