tomy: Bardzo prosze o pomoc z pewnym zadaniem
Wyznacz reszte z dzielenia wielomianu w przez x2- 3x+2 , jezeli reszta z dzielenia
wielomianu w przez x-1 wynosi -1 a przez x-2 wynosi 3
24 sie 11:06
Jakub: Wielomian W dzieli się na x-1 z resztą -1, więc można zapisać go tak
W(x)=P(x)(x-1)-1 czyli W(1) = -1
Wielomian W dzieli się na x-2 z resztą 3, więc można zapisać go tak
W(x)=R(x)(x-2)+3 czyli W(2) = 3
Wielomian W przy dzieleniu przez x2-3x+2 ma resztę o stopień niższą czyli pierwszego
stopnia ax+b.
W(x)=P(x)(x2-3x+2)+ax+b
W(x)=P(x)(x-1)(x-2)+ax+b bo x2-3x+2=(x-1)(x-2)
W(1)=a+b
W(2)=2a+b
-1=a+b
3=2a+b
masz do rozwiązania układ równań i będziesz miał resztę ax+b
24 sie 14:33