Siemaneczko. Potrzebuję pomocy w zadaniu
Kacza: Siemaneczko. Potrzebuję pomocy w zadaniu

.
Dla jakich wartości parametru α∊(
π2;
3π2) równanie x
2+2xsinα+
34=0 ma dokładnie
jedno rozwiązanie?
Czy dobrze kminie, że trzeba to wyliczyć deltę, ponownie deltę i wtedy wszystko śmiga? Z góry
dziękuję za odpowiedź i pomoc w rozwiązaniu.
14 sty 14:25
Skipper:
policzyć Δ i przyrównać do 0
14 sty 14:30
Kacza: hmm ale wtedy Δ = 4x
2sin
2α − 3x
2. I za bardzo nie wiem co mi dalej
14 sty 14:36
Dominik: skad w Δ x?
14 sty 14:41
Dominik: jak zapiszesz poprawnie Δ to wszystko ladnie wychodzi
14 sty 14:42
Kacza: ze wzoru na Δ=b2 − 4ac. a b=2xsinα więc podniesione do kwadratu daje chyba 4x2sin2α, chyba
że ja już mam dziury w bani
14 sty 14:43
Dominik: f(x) = ax
2 + bx + c
widzisz cos?
14 sty 14:46
Kacza: o matko...dziury w bani...dobra sorry nie było pytania xD
14 sty 14:50
Kacza: Dzięki za ogarnięcie. Pozdrawiam.
14 sty 14:54