sprawdzanie niezależności wektorów
Jan: Witam
Mam problem ze sprawdzeniem czy wektory są niezależne. W zeszycie mam taki przykład ale już nie
pamiętam jak to się sprawdzało.
x
1 = [1, 4, 3]
x
2 = [−1, 2, −1]
x
3 = [0, 6, 4]
αx
1 + βx
2 + γx
3 = θ
α[1, 4, 3] + β[−1, 2, −1] + γ[0, 6, 4] = [0, 0, 0]
[α, 4α, 3α] + [−β, 2β, −β] + [0γ, 6γ, 4γ] = [0, 0, 0]
| ⎧ | α−β+0γ=0 | |
| ⎨ | 4α+2β+6γ=0 |
|
| ⎩ | 3α−β+4γ=0 | |
Wychodzi, że wektory są liniowo niezależne ale nie wiem dlaczego?
14 sty 13:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
ponieważ jedyne rozwiązanie poniższego układu to α=β=γ=0
zapraszam do zapoznania się z teorią
14 sty 14:00
Krzysiek: musisz sprawdzić czy z tego ukłądu równań wynika,że: α=β=γ=0
jeżeli tak to wektory są liniowo niezależne
14 sty 14:00
Jan: | ⎧ | α−β=0 | |
| ⎨ | 4α+2β+6γ−4α+4β=0 |
|
| ⎩ | 3α+β+4γ−3α+3β=0 | |
co daje α=β=γ=0
jakoś tak?
14 sty 15:10
Jan: dla wektorów:
x
1 = [−1, 1, −2, −1]
x
2 = [−1, 0, 4, 1]
x
3 = [−1, −3, 2, 1]
wychodzi mi układ równań:
| ⎧ | −α−β−γ=0 | |
| ⎜ | α+0β−3γ=0 | |
| ⎨ | −2α+4β+2γ=0 |
|
| ⎩ | −α+β+γ=0 | |
Dalej nie wiem czy to jest dobrze czy źle.
14 sty 15:36
Jan: ma ktoś pomysł?
14 sty 16:10
Krzysiek: zakładając,że to jest dobrze, to z pierwszego i trzeciego równania wynika,że:
γ=−4γ
γ=0
i β=0
α=0
zatem są to wektory liniowo niezależne
14 sty 16:12