Pomocy
HeLp: Wypisz 3− elementowe podzbiory zbioru 7 elementowego
14 sty 13:49
Mateusz:
A ten zbior mam wziac z księżyca jak rozumiem?
Ok Zrobie na innym przykładzie a ty zrobisz analogicznie swoj wezme sobie np zbior {a,b,c} i
wypisze wszystkie niepuste podzbiory tego zbioru(ty masz wypisac 3−elementowe ze zbioru
7−elementowego i na tym polega roznica w moim przykładzie):
{a}, {b}, {c}, {a,b}, {a,c}, {b,c}, {a,b,c}−bo zbior jest swoim podzbiorem czyli otrzymałem 7
podzbiorow
14 sty 14:05
Bobek: Bardzo ładnie to sobie można zrobićna trójkącie Pascala
14 sty 14:06
Janek191: Dochodzi jeszcze zbiór pusty , więc jest 23 = 8 podzbiorów zbioru o 3 elementach.
14 sty 17:29
Mateusz:
Janek jesli do mnie to było to napisałem w tresci niepustych podzbiorów

fakt
zapomniałem o tym napisac jako dodatkowej roznicy pomiedzy moim przykładem a zadaniem Helpa.
14 sty 17:33
Janek191:
A = { a,b,c,d,e,f,g }
Podzbiory 3 − elementowe to : { a,b,c },{ a,b,d},{ a,b,e}, {a,b,f},{ a,b,g },{ b,c,d},
{ b,c,e },{ b,c,f}, { b,c,g} , itd
| | | |
Jest ich: | = 7 ! / ( 3 ! * 4 ! ) = ( 5*6*7)/6 = 5*7 = 35 |
| | |
14 sty 17:36
Janek191:
Faktycznie − nie przeczytałem uważnie.
14 sty 17:37