Dana jest funkcja kwadratowa
Olaa: Dana jest funkcja kwadratowa f (x) = ax2 + bx + c. Wykazać, że jeżeli f (0) = 1, f (2) = 1
oraz f (3) = 4, to f (n) = (n − 1)2
14 sty 13:41
Aga1.: f(0)=1⇒c=1
i f(2)=1⇔4a+2b+1=1
f(3)=4⇔9a+3b+1=4
Oblicz a i b.
14 sty 13:44
ICSP: f(0) = 1
f(2) = 1
f(3) = 4
1 = c
1 = 4a + 2b + c
4 = 9a + 3b + c
4a + 2b = 0
9a + 3b = 3
−2a − b = 0
3a + b = 1
a = 1 , b = −2 , c = 1
czyli nasza funkcja ma postac :
f(x) = x2 − 2x + 1 = (x−1)2
c.n.u.
14 sty 13:46
Skipper:
f(0)=1 ... ⇒c=1
f(2)=1 ... ⇒ 1=4a+2b+1 ⇒4a+2b=0
f(3)=4 ... ⇒ 4=9a+3b+1 ⇒9a+3b=3
a=1 b=−2
czyli f(x)=x2−2x+1=(x−1)2
14 sty 13:50