Wielomiany - rezta z dzielenia
Annie: 1) Reszta z dzielenia wielomianu W przez wielomian Q określony wzorem Q(x)=x
4 + x
3 − x − 1
wynosi x
3 + x
2 + x + 2. Wyznacz resztę z dzielenia W przez x
2 − 1
2) Wyznacz wartości m, dla których reszta z dzielenia w(x)= x
4 x
3 + x
2 + x + |m+1| przez
q(x)= x
2 +x + 1 jest równa r(x)= x +1
3) Wykaż, że liczby rzeczywiste x
1, x
2, x
3 są pierwiastkami wielomianu W(x)=ax
3 + bx
2 +
cx + d, gdzie a≠0, wtedy i tylko wtedy gdy
| ⎧ | x1 + x2 + x3 = −b/a | |
| ⎨ | x1x2 + x2x3 + x3x1= c/ a |
|
| ⎩ | x1x2x3= −d/a | |
Zastanów się czy ten fakt można wykorzystać do rozwiązania dowolnego równania 2 stopnia (zrobić
przykład) Dla jakich a,b w(x)=x
3 +ax +b ma trzy pierwiastki takie, że x
1=x
2=x
3 − 3
14 sty 13:30
Skipper:
w 2) ... x4+ czy − x3+x2+x+|m+1|
14 sty 15:29
Annie: +, przepraszam, przeoczyłam
14 sty 15:42
MQ: Ad 1:
Zauważ, że Q(x)=x4+x3−x−1=(x4−1)+x(x2−1)=(x2−1)(x2+1)+x(x2−1)=(x2−1)(x2+x+1)
14 sty 15:51
Annie: W(x)=H(x)*Q(x)+R(x)
W(x)=H(x)*(x−1)(x+1)(x2+x+1)+ (x3 + x2 + x + 2)
i co dalej...?
14 sty 16:00
Skipper:
2)
(x2+x+1)(ax2+bx+c)+x+1 ... przyrównaj do x4+x3+x2+x+|m+1|
widać, że a=1
x4+bx3+cx2+x3+bx2+cx+x2+bx+c+x+1
x4+x3(b+1)+x2(1+b+c)+x(1+b+c)+c+1
b+1=1 ⇒ b=0
1+b+c=1
1+c=1 ⇒ c=0
c+1=|m+1| ⇒|m+1|=1 ⇒ m1= m2=
14 sty 16:08
MQ: To dalej, że widać, że H(x)*Q(x) jest podzielne przez (x2−1) więc reszta z dzielenia W(x)
przez (x2−1) jest taka sama jak reszta z dzielenia R(x) przez (x2−1)
14 sty 16:10
Annie: W(x)=G(x)*(x−1)(x+1) + ax + b
Czyli z pierwszego rownania w(1)= 0 + 5= 5
z drugiego rownania w(1)= 0 + a + b =a + b
z pierwszego rownania w(−1)= 0 + 1= 1
z drugiego rownania w(−1)= 0 − a + b= −a +b
a+b =5
−a+b=1
a + 1 +a = 5
2a=4
a=2
b=1+a= 3
r(x)=2x+3
Czy mogę założyć że ta reszta będzie miała postać ax + b?
14 sty 16:13
Annie: Skipper dzięki, widzę to 2
14 sty 16:18
Skipper: −
14 sty 16:21