wyznaczanie pochodnych cd.
Dotkas: Mogłabym poprosić jeszcze o pomoc?
1) 7e6π + 5x√1−x2 w liczniku jest 5x
2)5e6π + 3x√1+x2 a tu w liczniku jest 3x
14 sty 13:22
Dotkas: 1) 7e6π + 5x√1−x2
2) 5e6π + 3x√1+x2
sorry, źle przepisałam
14 sty 13:24
ICSP: ułamki zapisze za pomocą dużej literki U
a pierwsza cześc to 7e6*π ?
14 sty 13:24
Dotkas: nie, pierwsza część to 7e do 6π wiem że to jest równe 0, znaczy pochodna
14 sty 13:25
ICSP: to jeszcze zapisz ten ułamek jakos tak czytelnie

Nie chce się bawić w zgadywanie
14 sty 13:29
Dotkas: ok

dziękuję za pomoc

to jest tak: 7e do 6π + 5x przez
√1−x2
14 sty 13:33
14 sty 13:34
Dotkas: dokładnie
14 sty 13:36
ICSP: f(x) = ...
| | 5x | | | | 1 | | 5√1 − x2 − 5x * |
| * (−x) | | | √1−x2 | |
| |
f'(x) = ( |
| )' = |
| = |
| | √1 − x2 | | 1 − x2 | |
| | 5 − 5x2 + 5x2 | | 5) | | 5 | |
|
| = |
| ) = |
| |
| | √1−x2(1−x2) | | (1−x2)(√1−x2 | | √(1−x2)3 | |
14 sty 13:43
ICSP: P.S.
drugiej nie liczę bo robi się w identyczny sposób
14 sty 14:13
Dotkas: dzięki!
14 sty 14:28