suma cyfr..
Patik: Suma cyfr liczby dwucyfrowej jest równa 11, a ich iloczyn 28. Różnica tej liczby i liczby
otrzymanej z przestawienia cyfr jest równa 27. Wyznacz tę liczbę
14 sty 13:15
ICSP: x − cyfra jednosci
y − cyfra dziesiątek
10y + x − dana liczba dwucyfrowa
x+y = 11
x*y = 28
10y + x − 10x − y = 27
układ trzech równań z dwiema niewiadomymi. Wybieram sobie zatem dwa dowolne równania i je
rozwiązuje a na końcu sprawdzam czy wynik pasuje do trzeciego równania
x+y = 11
9y − 9x = 27
x+y = 11
y − x = 3
2y = 14
y = 7 ⇒ x = 4
sprawdzam czy pasuje do trzeciego równania :
4*7 = 28

ta liczba to 74
14 sty 13:19
Patik: dziękuje
14 sty 13:24