granica ciagu
jan: Witam. Przerobiłem wszystkie przykłady z granic ciągów na tej stronie, jednak wciąż nie wiem
jak sobie poradzić z takim przykładem: wyznaczenie granicy ciągu x−>0, ciąg=(nn+2)n−2
Proszę o pomoc
14 sty 12:39
camus:
| | n | | n+2−2 | | 2 | | e−2 | |
( |
| )n−2 = ( |
| )n+2−4 = (1− |
| )n+2−4 → |
| = e−2 |
| | n+2 | | n+2 | | n+2 | | 1 | |
14 sty 12:47
anmario:
Zakładając, że popełniłeś błąd w treści zadania, że n→
∞ a nie x do zero:
| | n | | n+2−2 | |
{ |
| }n−2 = { |
| }n−2 = {n+2n+2−2n+2}n−2 = (1 − |
| | n+2 | | n+2 | |
2n+2)
n−2
i dalej jak w przykładach
14 sty 12:55
jan: Tak, miało być n→∞ przepraszam za pomyłkę. Nie wiedziałem tylko co zrobić z tym, że to wszystko
jest do potęgi n−2
14 sty 16:57